top of page

Kézműves-mustra

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00920

logo-széchenyi 2020.png

A projekt célja

A „Kézműves-mustra” elődeink helyi szokásait és Gyomaendrőd kulturális értékeit, kézműves, nemzetiségi és gasztronómiai hagyományainak felelevenítését, megújítását tűzte ki célu. A projekt segíti a közösségépítést, a vállalkozói készségek fejlesztését és az egészségtudatos szemlélet kialakítását is.

A projekt szakmai tartalma

A „Kézműves-mustra” projekt alkalmat ad a helyi hagyományok és a gyomaendrődi tudástőke feltárására, katalizátorként segítheti a helyi közösség kulturális aktivitását a településen. Lehetővé teszi a népzenei hagyományok innovatív megközelítését, elősegíti a tájegységre jellemző természetes anyagok új kontextusba helyezését. A helyi kulturális hagyományokra épülő programelemek, a kiállítások, koncertek, bemutatók, versenyek az ismerősség és otthonosság érzését nyújtják a közönségnek, egyben színes kavalkádjukkal új élményforrást is jelentenek a benne résztvevőknek.

Megvalósítandó tevékenységek:

Kézműves-klub

A felnőtteknek szóló hagyományőrző kézműves foglalkozás-sorozaton elsősorban a termőföldhöz és a Körös-parthoz kötődő alapanyagokból (kukoricaháncs, agyag, vessző) nyílik lehetőség tárgyakat alkotni. A szabadidős workshopok egyaránt alkalmasak a hagyományőrzésre, a természet közeli életszemlélet elmélyítésére, a résztvevők ízlésformálására, kreativitásuk, valamint közösségi kompetenciáik fejlesztésére.

Szüreti mustra fesztivál

Gyomaendrőd kulturális hagyományain alapuló, a gasztronómiai és nemzetiségi, népzenei örökséggel gazdagított programok egész napos füzére. A családoknak szóló program nyitott a kézműves mesterségek, valamint a zene- és a képzőművészet rajongói számára is. Egyaránt alkalmas a hagyományápolásra, ismeretszerzésre és közösségépítésre.

Az Európai Szociális Alapból származó vissza nem térítendő támogatás összege: 1 507 500 Ft

bottom of page